Bij biologie het gedrag van dieren onderzoeken
Bij Biologie gingen we het gedrag van dieren onderzoeken. Dit hebben we in verschillende fases gedaan. Eerst hebben we een mindmap gemaakt over het gedag van dieren, zelf een dier geobserveerd en daarna als laatste filmpjes. Veel plezier.
-Anouk-
Mindmap, gedrag van dieren
Filmpjes over gedrag
Ook heb ik dit thema een aantal filmpjes bekeken die met gedrag te maken hebben. Hierover heb ik een objectieve en subjectieve tekst geschreven.
Filmpje 1: baltsgedrag
https://www.youtube.com/watch?v=9ScVaGioXsY
Objectief:
Bij baltsgedrag draait het er om wie het beste mannetje is van een bepaalde diersoort. Hoe dat gedrag er uit ziet verschilt per diersoort. Met dit gedragssysteem is het doel om de aandacht van de hennen te trekken, en te mogen paren. Sommige diersoorten maken gebruik van een plaatselijke ‘arena’, een plek waar de dieren verzamelen om hun balts te laten zien. Meestal is dat op een lek.
Subjectief:
De camera waarmee is gefilmd is erg slecht waardoor het er niet professioneel uitziet. Het filmpje heeft daarnaast geen inleiding waardoor het wat onduidelijk is. Ik zou het filpmje zelf beter kunnen maken.
Filmpje 2: conditionering
https://www.youtube.com/watch?v=dYPKFzywyzU
Objectief:
Pavlov is een wetenschapper die onderzoek deed naar ethologie. Hij onderzocht bij honden als ze gingen eten hoeveel speeksel ze aanmaakten. Het speeksel kwam in een buisje. Zo kon Pavlov onderzoeken hoeveel er in het buisje zat. Zo kon hij het gedrag omzetten in getallen voor zijn onderzoek. Toen deed hij datzelfde onderzoek met een luik, zodat de hond niet kon zien wanneer er voedsel kwam. Hij zette een metronoom aan, en daarna gaf hij de hond door een luik te eten. Telkens als hij toen weer het getik hoorde vormde de hond speeksel aan. Dat noemde Pavlov het voorwaardelijke reflex.
Subjectief:
Het filmpje begint weer onduidelijk. Want hoe kan je weten wie of wat Pavlov is, als je niet krijgt uitgelegd wie dat is. Ook is het beeld een beetje onscherp. En het wordt onduidelijk uitgelegd. Ze hadden het nog wel wat uitgebreider kunnen maken. Ik denk dat ik dit filmpje beter had kunnen maken.
Filmpje 3: inprenting
https://www.youtube.com/watch?v=Hkw55VoLwh4
Objectief:
Dit filmpje gaat over Konrad Lorenz, die zijn studie opgaf om dieren te bestuderen. Het bestuderen van het gedrag van dieren heet ethologie. Hij onderzocht in een dorpje met aan de ene kant een woud, en aan de andere kant de Donau, een rivier. Hij heeft een paar ganzenjongen opgevoed, die hem nu als hun moeder beschouwen. Konrad Lorenz vond het erg bijzonder hoe ganzen en eenden als ze uit het ei komen, het eerste wat ze zien als moeder beschouwen. Dat verschijnsel werd inprenting genoemd. Daar maakte Lorenz gebruik van om de ganzen van dichtbij te kunnen observeren. Dit maakte het veel makkelijker, want meestal zijn ganzen heel schuw. De ganzenjongen waren volledig tam. Ook toen ze volwassen werden. Hij maakte een studie van de ganzen. Dankzij inprenting kon Konrad tussen de ganzen zitten om ze te observeren. Door te observeren kwam hij erachter dat de ganzen bepaalde signalen gebruikten voor onderlinge mededelingen, die vooral met kop en nek werden gemaakt. De mannetjes houden in de lente hun kop heel erg laag, als ze baltsgedrag vertonen. Als de mannetjes gaan paren met een vrouwtje, houden ze hun nek in een sierlijke boog. Lorenz kwam er ook achter dat de paartjes op het water een ceremonie uitvoerden. In de vijvers bij het dorp hield Lorenz een aantal soorten watervogels. Ieder had een eigen manier van ceremonies. Lorenz lukte het om dit allemaal in stukken op te delen. Hij zocht zelfs de evolutionaire verklaring. Dit zorgde voor een revolutie van hoe mensen tegen watervogel aankeken.
Subjectief
Het filmpje is duidelijk en alles word goed uitgelecht met veel informatie, dit is ook te zien aan mijn samenvatting. Toch is ook deze camera van slechte kwaliteit, een groot nadeel. Ik vind het een goed filmpje en zou er zelf niet veel aan veranderen.
Filmpje 4: leren door trial en error
https://www.youtube.com/watch?v=VSSgNT7FIT8
Objectief
Dit filmpje gaat over leren. Het begint met een stukje over een beer die zijn eigen manier van jagen ontwikkelen. Ze proberen allemaal op een eigen manier zalm te vangen. Sommige technieken van zalm vangen werken beter dan anderen. De jonge beren proberen van alles, en verspillen een hoop energie. De oudere beren hebben meestal voor hunzelf de beste techniek al gevonden. Bij beren is dit gedrag moeilijk te meten, bij ratten kan dat veel makkelijker. Ze gebruiken daarvoor een doolhof. Dat wordt niet alleen voor gedragsonderzoek gebruikt, maar ook om te kijken wat voor manieren we gebruiken in zo’n situatie. Het leren van proberen noemen we trial en error.
Subjectief
In dit filmpje is er een soort van inleiding maar als je niks van het onderwerp af weet is het erg onduidelijk wat er nou precies wordt uitgelegd in het filmpje. Dat had een betere uitleg kunnen hebben. Het filmpje als best wel oud en daarom onscherp. Ik zou het filmpje denk ik wel beter kunnen maken.
Observatie van Tijger
De volgende opdracht was een ethogram en protocol maken over je huisdier. Natuurlijk koos ik mijn lieve kater Tijger. Tijger is 14 maart 2011 geboren en is nu dus 4 jaar oud. Hij is op de zelfde dag jarig als ik en is zwart met wit gevlekt. Hij heeft net zoals paarden een soort bles over zijn kopje en is erg slank. Hij is voor een kater iets aan de kleine kant maar hij is verder wel helemaal gezond.
Hieronder staat de ethogram van het onderzoek. Vergroot het plaatje door er op te klikken.
Hieronder staat de Protocol, je vergroot hem door er op te klikken.
De soorten manieren van leren
Hier zijn de verschillende manieren van leren uitgelecht.
Aangeboren gedrag
Bij mensen bijvoorbeeld, als een baby pasgeboren is, dan gaat de baby meteen huilen zo hard als hij/zij kan. Dat is een instinct. Dat heeft niemand de baby aangeleerd. En dat is ook zeker nodig, omdat de moeder dan weet wanneer haar baby niet blij is.
Gewenning
In dierentuinen, in de dierenverblijven zijn vaste etenstijden. Dat raken de dieren gewend. Zo weten ze precies wanneer ze eten kunnen verwachten. Dat hebben ze geleerd door gewenning.
Imiteren
Dat iemand in de prehistorie leerde om vuur te maken, is daar een voorbeeld van. Alle andere prehistorische mensen imiteerden het gedrag van die ene persoon die bedacht dat je vuur kon gebruiken, om bijvoorbeeld eten te bakken.
Inprenting
Kleine kinderen die leren lezen en schrijven. Dat kan meestal vanaf de leeftijd van 2.5 tot 6 jaar. Daarna kan een kind ook wel leren lezen en schrijven, maar dan is het veel moeilijker. En deze fase in je leven kan je het beste leren
Verbanden leggen
Bijvoorbeeld, je kat is aangereden door een rode auto. Als je een rode auto zit moet je nu altijd denken aan je aangereden kat.
Trial and error
Leren fietsen is daar een goed voorbeeld van. Dat doe je met vallen en opstaan. Je moet veel oefenen om te leren fietsen, en je zult ook een aantal keer op je plaat gaan in dit leerproces.
Belonen en straffen
Bijvoorbeeld bij honden. Je kunt een hond trucjes leren door hem te belonen door hem hondenkoekjes te geven. Je kunt hem bijvoorbeeld leren te zitten of een poot te geven. Maar je kunt hem ook ingewikkeldere trucjes leren. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij hondenwedstrijden op tv.
Inzicht
Om een puzzel op te lossen, heb je inzicht nodig. Niet iedereen kan een bepaalde puzzel oplossen. Dit hangt ook af van je intelligentie. Sommige mensen hebben heel veel inzicht, en sommige mensen weinig.
Maak jouw eigen website met JouwWeb